W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oscypek (oszczypek)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)

Kształt:

Produkt w kształcie osełki, dwustronnego stożka, wrzeciona. Środkowa cześć jest walcowata

Rozmiar:

Długość: 17 - 23 cm

Barwa:

Barwa po przekrojeniu lekko kremowa, przy skórce ciemniejsza; dopuszcza się barwę zbliżoną do białej. Barwa skórki słomkowo-lśniąca (jasnobrązowa z delikatnym połyskiem).

Konsystencja:

Twardy, miąższ elastyczny

Smak:

Wyraźny zapach wędzenia (dymu), lekko słony

Dodatkowe Informacje:

Zawartość wody od 42 do 50%. Zawartość tłuszczu w suchej masie od 40 do 60%

Tradycja:

„Oscypek” jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Przywędrował na Podhale razem z całą kulturą wołoską, organizacją wypasów, sposobem prowadzenia bacówki, przerabiania mleka.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}