Oznaczenia produktów ekologicznych
Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej
Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej to połączenie dwóch symboli: flagi europejskiej oraz liścia, który symbolizuje naturę i ideę zrównoważonego rozwoju.
Powyższe logo daje konsumentom pewność co do pochodzenia i jakości kupowanej żywności i napojów, a jego obecność na produkcie oznacza, że produkt jest ekologiczny.
Na etykiecie opakowanej żywności ekologicznej muszą znaleźć się także:
-
oznaczenie miejsca produkcji surowców rolnych (np. „Rolnictwo UE”, „Rolnictwo spoza UE”, „Akwakultura spoza UE”),
-
kod jednostki certyfikującej (np. PL-EKO-xx) – obowiązkowy, jeżeli na etykiecie użyto oznaczeń zarezerwowanych dla produktów ekologicznych, takich jak „eko” lub „bio”.
Wybierając produkt z logo produkcji ekologicznej UE , masz pewność, że produkt:
- spełnia restrykcyjne warunki dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania,
- powstał z ekologicznych i naturalnych składników,
- nie zawiera sztucznych dodatków ani polepszaczy,
- jest kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji,
- powstał z poszanowaniem dla środowiska i dobrostanu zwierząt.