W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Papryka przytycka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-28 w kategorii Warzywa i owoce w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Wygląd uzależniony od cech poszczególnej odmiany i stopnia dojrzałości.

Kształt:

Owoce papryki mogą być gładkie lub żebrowane, różnej wielkości i kształtu – od kulistych, spłaszczonych do silnie wydłużonych spiczasto zakończonych. Ze względu na owoce papryki można wyróżnić następujące typy handlowe: owoce wydłużone (ostro zakończone o szerokości powyżej 30 mm), owoce o kształcie graniastosłupa (tępo zakończone o szerokości powyżej 50 mm) oraz owoce w kształcie graniastosłupa (ze stożkowatym zakończeniem o szerokości powyżej 40 mm) oraz owoce spłaszczone (pomidorokształtne o szerokości 55 mm).

Rozmiar:

Owoce papryki w zależności od uprawianej odmiany mogą osiągnąć wielkość od 6 cm do nawet 15 cm długości.

Barwa:

W zależności od stopnia dojrzałości. Początkowo zielona lub żółta, a po uzyskaniu odpowiedniej dojrzałości przyjmuje kolor czerwony.

Konsystencja:

Jędrna, lekko miękka, gładka skóra.

Smak:

W zależności od odmiany. Smak może być kwaśny, słodki i pikantny – o różnym stopniu natężenia. Charakterystyczny smak papryka zawdzięcza kapsaicynie – alkaloidowi o silnie piekącym smaku.

Tradycja:

Uprawę papryki w Polsce rozpoczęto ponad 25 lat temu, a pierwsze jej uprawy ulokowane zostały na terenie gminy Przytyk. Od tamtej pory stała się jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Papryka to skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna. Znajduje się w niej również beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne (przede wszystkim potas, wapń, magnez i fosfor) oraz kapsaicyna. W latach 80-tych papryka była bardzo dochodową uprawą. Drewniane konstrukcje tuneli były stosunkowo tanią inwestycją i łatwą do wykonania przez każdego rolnika. Sprawiło to, że z roku na rok przybywało tuneli i nowych plantatorów. Dlatego na skutek bardzo dużej produkcji tego warzywa – gmina Przytyk wraz z okolicznymi gminami: Potworów, Rusinów, Klwów nazwane zostały „paprykowym zagłębiem”. To właśnie z tego obszaru pochodzi około 80% krajowej produkcji tego warzywa. W samym Przytyku paprykę uprawia się obecnie w około 200 gospodarstwach, w 2500 tunelach foliowych na powierzchni około 105 hektarów.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 12:37 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 12:37 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}