W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-02 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Spłaszczona kula.

Kształt:

Okrągły.

Rozmiar:

Średnica wynosi 6-7 cm, wysokość w zależności od wyrośnięcia i grubości farszu, najczęściej 4-5 cm.

Barwa:

Barwa kremowa, na przekroju jasnobeżowa, piegowata z otoczką kremową.

Konsystencja:

Pulchne.

Smak:

Smak lekko słony, kapuściano-drożdżowy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Brzozowica Mała to wieś leżąca w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Brzozowica Mała znana jest z wyrobu parowańców z kapustą i grzybami.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}