W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pieczeń z szynki dzika – wędzona lub pieczona

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-04-17 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Udziec z zachowaną kością udową.

Kształt:

Mięśnia udowego z zachowaną kością udową.

Rozmiar:

Waga od 5 kg do 12 kg.

Barwa:

Na powierzchni – ciemnoczerwona. Na przekroju od brązowej do brunatnoczerwonej, tłuszczu – biała.

Konsystencja:

Krucha, soczysta, miękka.

Smak:

Charakterystyczne dla mięsa z dzika z lekką kwaskowatością wynikającą z bejcowania lub peklowania. Wyraźnie wyczuwalne przyprawy takie jak pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz jałowiec.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Dawniej Kodeńskimi dobrami przez wieki władał ród Sapiehów. Z uwagi na bliskość i bogactwo nadbużańskich lasów, magnaci upodobali sobie polowania na dzikie zwierzyny oraz przyjęcia z suto zastawionymi potrawami z dziczyzny. „Dziczyznę i dzikie ptactwo uznawano za najszlachetniejsze surowce. W rękach zdolnych kucharzy przeistaczały się w arcydzieła smakowitości i wykwintności” (Grzegorz Russak, „Kuchnia myśliwska – 1000 lat tradycji” [w:] Mówią Wieki – czasopismo historyczne). Dziczyzna przyrządzana była na różne sposoby. Jednym z nich była pieczeń z szynki dzika, popularna na terenach Lubelszczyzny do dziś. Mięso z dzika różni się od mięsa zwierząt hodowlanych wyglądem, zapachem i smakiem, co jest wynikiem innego żerowania zwierząt dziko żyjących oraz niecałkowitego wykrwawienia po ubiciu. Aby dobrze przyrządzić mięso z dziczyzny należy pamiętać o wcześniejszym jego tzw. skruszeniu. Dawniej odbywało się to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej sztuki zwierzęcia w przewiewnym miejscu na kilka, a nawet kilkanaście dni (zimą). Obecnie zamraża się mięso w zamrażarce od 7 do 10 dni. Po odmrożeniu jest ono wystarczająco kruche. Umyta szynka dzika na początku nacierana jest solą oraz mieszanką ziół i przechowywana w chłodnym pomieszczeniu przez okres około 4 dni. Następnie wstawiana jest do nagrzanego pieca chlebowego lub piekarnika i pieczona około półtorej godziny. „Szynka z dzika wędzona lub pieczona jest mięsem delikatnym, a jednocześnie o wyrazistym smaku przesiąkniętym aromatem ziół i naturalnych przypraw” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Kodnia). Pieczeń z szynki dzika wędzona lub pieczona przygotowana i prezentowana jest na wielu festynach odbywających się na terenie Lubelszczyzny, takich jak Hubertusy, imprezy strzeleckie, kynologiczne czy jubileusze Kół Łowieckich, kiermasze oraz konkursy.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}