W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Piernik lubelski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-07-16 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Dwuwarstwowe ciasto biszkoptowo-tłuszczowe przełożone powidłami. Powierzchnia lekko pomarszczona.

Kształt:

Prostopadłościan, na przekroju prostokątny, przedzielony w połowie ciemnobrązową linią powideł.

Rozmiar:

W zależności od użytej formy.

Barwa:

Ciemno złocista. Na przekroju złocista przedzielona ciemnobrązową linią powideł.

Konsystencja:

Ciasto miękkie, pulchne i porowate.

Smak:

Piernik jest lekko słodki, charakteryzuje się aromatycznym korzennym zapachem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Najstarsze wzmianki na temat pierników pochodzą z XIV wieku. Nazwa piernik oznacza „pierny”, czyli korzenny i związana jest ze stosowaniem przypraw, które w dawnych czasach stanowiły istotny składnik tego rodzaju wypieków. Miód używany był jako jedyna ogólnodostępna substancja słodząca. W wiekach XV do XVIII rozwinęło się całe rzemiosło piernikowe, a pierniki stały się niemal dziełami sztuki. Później wprowadzenie do wypieków tańszego od miodu cukru spowodowało załamanie się produkcji i wyparcie pierników przez inne rodzaje ciast.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}