W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pieróg gryczany

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-23 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Pieróg gryczany ma kształt prostokąta. Jest płaski.

Kształt:

Dwie warstwy ciasta, w środku farsz.

Rozmiar:

23 x 25 cm, 1,5 kg, 5 cm grubości.

Barwa:

Kolor rumiany do jasnobrązowego.

Konsystencja:

W dotyku jest średnio miękki.

Smak:

Pieróg ma zapach kaszy gryczanej. Smak słonawy lub słodkawy.

Dodatkowe Informacje:

Aby wypiek pieroga był udany, ciasto musi być tak rozwałkowane, by w całym pierogu było równej grubości.

Tradycja:

W dawniejszych czasach niemal w każdym gospodarstwie w regionie uprawiano grykę, z której we własnym zakresie można było uzyskać kaszę używaną na pierogi pieczone w piecu, pierożki gotowane oraz kaszę okraszoną masłem lub podawaną z mlekiem albo miodem.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}