W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-04 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Pieróg przypomina półksiężyc z wianuszkiem na grzbiecie. Na przekroju widoczne w środku nadzienie.

Kształt:

Półkolisty.

Rozmiar:

Średnica 5-7 cm, wysokość 3-4 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna biała, nadzienie ma kolor beżowo-brązowy.

Konsystencja:

W dotyku miękkie.

Smak:

Smak słonawy, zapach charakterystyczny dla kapusty z grzybami.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Miejscowość Lipniaki należy do gminy Kąkolewnica Wschodnia. Jej nazwa pochodzi od drzew – lip, które tu rosły. Już od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych tutaj pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Lipniaki znane są z wyrobu pierogów z kapustą i grzybami.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}