W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierogi łomniczańskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Owalne pierogi. Na przekroju widoczne dwie warstwy: pierścień z ziemniaków i kółko z białego sera.

Kształt:

Owalny w przekroju okrągły.

Rozmiar:

Około 5-6 cm długości.

Barwa:

Zewnętrzna barwa jasnoszara, na przekroju jasnoszary pierścień z białym środkiem.

Konsystencja:

Stała, łatwa do przekrojenia.

Smak:

Smak i zapach gotowanych ziemniaków połączony z kwaśnym białym serem oraz skwarkami słoniny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierogi łomniczańskie to potrawa regionalna, której przepis wytwarzania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie od ponad stu lat. Przygotowywane są z ziemniaków i sera, a podawane podczas chrzcin, wesel, świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, okolicznościowych (np. wejście do nowego domu) oraz na stypie. Wyrobu pierogów łomniczańskich uczyli nauczyciele w szkole na zajęciach z techniki przez całe dziesięciolecia, a kobiety na swoich wiejskich zebraniach dyskutowały i licytowały się, które z nich umieją lepiej je przyrządzać.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}