W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierogi z kaszą gryczaną

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-08-29 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Pierogi o białej gładkiej skórce, wewnątrz beżowo-brązowe; nadzienie z widocznymi ziarenkami kaszy.

Kształt:

Półokrągły z falbanką.

Rozmiar:

Średnica półokręgu – 5cm; wielkość falbanki – 1 cm.

Barwa:

Na zewnątrz biała; nadzienie beżowo-brązowe z widocznymi ziarenkami kaszy.

Konsystencja:

Konsystencja stała, ciasto delikatne, nadzienie kremowe z wyczuwalnymi ziarenkami kaszy.

Smak:

Typowy dla pierogów z mięsem i kaszą gryczaną – nadzienie lekko słone, smak wzbogaca dodatek cebuli.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierogi to jedna z tych potraw, która wywodząc się przypuszczalnie z dawnej kuchni słowiańskiej, ludowej – zdobyła ogromną i trwałą popularność w kuchni polskiej, zarówno wiejskiej, jak i miejskiej (M. Lemnis, H. Vitry, 1979 rok).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}