Pierogi z siemieniem konopnym
W dniu 29 kwietnia 2025 r. na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: gotowe dania i potrawy: "pierogi z siemieniem konopnym".
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
To potrawa z cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta z mąki pszennej, napełnionego farszem z ugotowanego siemienia konopnego. Farsz otoczony jest płatem ciasta. Brzegi ciasta łączone są poprzez zwijanie i mogą być ozdobione tzw. falbanką
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Kształt pieroga
Wielkość
Średnia wielkość pieroga to około 7 cm długości
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Lekko żółta
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Sprężyste, miękkie i aksamitne w dotyku
Smak i zapach
Słodkawy i przyjemny smak oraz zapach przypominający trochę orzech włoski
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Nasiona konopi siewnej (Cannabis sativa) to jedna z najdawniej uprawianych roślin w historii. Poza wykorzystaniem ich w kuchni, stosowane były również w produkcji papieru i wina, a także włókien, z których wytwarzane były np. mocne liny i tkaniny.
Na ziemiach Lubelszczyzny uprawa konopi była bardzo popularna do połowy XX wieku. Zgodnie z tradycją w Wigilię Bożego Narodzenia połowę plonu odkładano na zasiewy, a z połowy robiono pierogi. Zjedzenie pierogów z siemieniem konopnym miało zapewnić szczęście. Reszta wykorzystywana była do siewu. Niestety z biegiem lat naturalne włókna konopne wyparte zostały przez tekstylia, a tradycja robienia pierogów z siemieniem konopnym zniknęła na wiele lat wraz z zakazem upraw konopi. Mieszkanki Marysina w województwie lubelskim postanowiły przywrócić w regionie tradycję ich przyrządzania, zwłaszcza że produkty konopne przeżywają dziś renesans i zyskują na coraz większej popularności.
Do przygotowania pierogów z siemieniem konopnym potrzebne są: mąka, woda, jajko, olej, siemię konopne i sól (do smaku). W pierwszej kolejności należy przygotować farsz do pierogów namaczając sypkie siemię konopne w wodzie, do której powinno się dodać szczyptę soli. Całość mieszać, odstawić na kwadrans by siemię spęczniało i w międzyczasie przygotować ciasto na pierogi. Wymieszać w misce. Ciasto przygotowane z: mąki, gorącej wody, jajka, oleju i szczypty soli, wyrabiać na gładką masę. Kolejno rozwałkować sprężyste ciasto na cienki placek, a następnie wykrajać małe, okrągłe placki. Następnie umieścić po łyżeczce farszu na każdym z placków i skleić każdy placek. Pierogi najlepiej smakują z omastą, którą przyrządza się z posiekanej drobno w kostkę cebuli i posiekanej natki pietruszki, wymieszanych z olejem i szczyptą soli. Wszystkie składniki należy podsmażyć na rozgrzanej patelni do momentu, aż cebulka zeszkli się, a następnie zarumieni na złoty kolor. Następnie ugotować pierogi. Po wyjęciu pierogów z wody okrasić je omastą z cebuli i natki pietruszki.
Pierogi z siemieniem konopnym są obecnie serwowane podczas spotkań i festynów, jako tradycyjna potrawa promująca wieś Marysin. Mieszkańcy całego regionu mają dzięki temu możliwość skosztowania tego przysmaku.