W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierogi z ziemniakami „Szlachcice”

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-07-21 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Duży gotowany pieróg, podawany na gorąco, obficie okraszony tłuszczem ze skwarkami

Kształt:

Duży, pękaty pieróg, z brzegiem ściśniętym na płasko. Na przekroju przypomina kształt gruszki.

Rozmiar:

Długość do 15 cm. Waga jednego pieroga około 15 - 20 dag.

Barwa:

Ciasto o barwie przytłumionej bieli. Nadzienie o różnym odcieniu szarości ze złocistymi przebłyskami (zależnie od odmiany, wieku i czasu przygotowania ziemniaków), urozmaicone płatkami podsmażonej na złoto cebulki.

Konsystencja:

Pieróg nadziewany jest jeszcze ciepłym, ścisłym, nieco gumowatym farszem o lepkiej konsystencji. Dzięki temu jest on miękki, spójny i nie rozpada się podczas krojenia.

Smak:

Smak ziemniaków, ciasta z mąki pszennej oraz okrasy (stopionej słoniny lub boczku). Zapach smażonych ziemniaków, świeżego tłuszczu z cebulką i boczkiem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„Szlachcice” to tradycyjna potrawa wschodniego Mazowsza i południowego Podlasia. Są to duże, gotowane pierogi z nadzieniem z utartych, a następnie usmażonych ziemniaków. Podawane są na gorąco, obficie okraszone tłuszczem ze skwarkami i cebulką. Ich charakterystyczną cechą jest rozmiar, są przynajmniej dwukrotnie większe od typowych pierogów.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}