W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierogi zosinowskie z jagodami

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-05 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Pieróg przypomina spłaszczony półksiężyc.

Kształt:

Półkolisty.

Rozmiar:

Długość 6 cm, szerokość 2 cm.

Barwa:

Na zewnątrz barwa jasnokremowa, na przekroju widoczna granatowa barwa nadzienia.

Konsystencja:

W dotyku miękkie, często po naciśnięciu wypływa sok jagodowy.

Smak:

Smak i zapach ciasta drożdżowego i jagód.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Miejscowość Zosinowo należy do gminy Kąkolewnica Wschodnia. Już od XX wieku gmina ta znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych zwanych pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Zosinowo znane jest z wyrobu pierogów z jagodami. Z miejscowością tą jagody były związane od zawsze, głównie ze względu na jej położenie w środku lasu. Jej mieszkańców nazywano „jagodziarzami”. Jagody stanowiły nie tylko pożywienie, ale także lekarstwo m.in. na ból brzucha.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}