Plince kaszubskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-04 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Placki ziemniaczane
Kształt:
Okrągłe, płaskie
Rozmiar:
Dowolna
Barwa:
Złoto-brązowe
Konsystencja:
Stała, w dotyku tłuste, chrupkie
Smak:
Zapach i smak pieczonych ziemniaków
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
lince to kaszubska nazwa utartych ziemniaków smażonych na patelni w postaci placków. Dawniej przyrządzanie tej potrawy było dość czasochłonne, gdyż surowe ziemniaki ucierało się na tarce ręcznie.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl