W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polędwica wędzona z Ejszeryszek

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-03-05 w kategorii Produkty mięsne w woj. podlaskim.

Wygląd:

Wędlina ze schabu środkowego wieprzowego.

Kształt:

Okrągły.

Rozmiar:

Średnica polędwicy od 10 cm do 12 cm, długość od 20 cm do 30 cm o wadze od 1 kg do 1,6 kg.

Barwa:

Zewnętrzna jasnobrązowa, w środku różowa.

Konsystencja:

Soczysta i sprężysta.

Smak:

Mięso o wyraźnie wyczuwalnych przyprawach z aromatem dymu z drzewa olchowego.

Tradycja:

Suwalszczyzna to mieszanka narodów, kultur i ich tradycji kulinarnych. Przenikające się kultury dostarczyły bogactwa potraw, smaków i aromatów. Na terenach tych od lat przestrzega się tradycyjnych receptur i metod produkcji, a szczególnie tradycyjnego procesu wędzenia. „Wędliny robiono na długo przed Drugą Wojną Światową. Każdy gospodarz hodował wieprze i przyrządzał mięso na własny użytek. Zakładów mięsnych w okolicy nie było” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Ejszeryszki). Polędwica wędzona z Ejszeryszek przygotowywana jest ze schabu środkowego wieprzowego podzielonego na kawałki o wadze około 2 kg. Następnie kawałki wkładane są do przygotowanej zalewy z przyprawami i leżakują kilka dni. Po tym czasie zostają wyjęte i włożone do siatek wędzarniczych, a następnie obsuszone, dzięki czemu uzyskują swój podłużny, okrągły kształt. Kolejnym krokiem jest wędzenie polędwicy w wędzarni w ciepłym dymie z okorowanego drewna olchowego do temperatury 72˚C. Polędwica wędzona z Ejszeryszek przygotowywana jest z delikatnego i najlepszego gatunku mięsa wieprzowego, dzięki czemu spożywana była i jest dotychczas podczas specjalnych okazji oraz świąt.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.07.2018 10:37 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.07.2018 10:37 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}