W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polewka na maślance z ziemniakami

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Zupa jasnej barwy z widocznymi skwarkami, przesmażoną cebulą i ziemniakami

Kształt:

W zależności od kształtu naczynia

Rozmiar:

W zależności od wielkości naczynia (fajansowe talerze lub misy gliniane)

Barwa:

Barwa białożółtawa podobna do barszczu białego

Konsystencja:

Konsystencja płynna, lekko kleista

Smak:

Smak lekko kwaskowy charakterystyczny dla polewki

Dodatkowe Informacje:

Podawana dawniej jako danie śniadaniowe lub obiadowe, obecnie serwowane jako danie obiadowe

Tradycja:

Polewka to staropolska nazwa zupy. Podstawą takiej zupy często były wywary z mięsa, mleko lub maślanka.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}