Polewka na maślance z ziemniakami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Zupa jasnej barwy z widocznymi skwarkami, przesmażoną cebulą i ziemniakami
Kształt:
W zależności od kształtu naczynia
Rozmiar:
W zależności od wielkości naczynia (fajansowe talerze lub misy gliniane)
Barwa:
Barwa białożółtawa podobna do barszczu białego
Konsystencja:
Konsystencja płynna, lekko kleista
Smak:
Smak lekko kwaskowy charakterystyczny dla polewki
Dodatkowe Informacje:
Podawana dawniej jako danie śniadaniowe lub obiadowe, obecnie serwowane jako danie obiadowe
Tradycja:
Polewka to staropolska nazwa zupy. Podstawą takiej zupy często były wywary z mięsa, mleko lub maślanka.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl