W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polewka z ryb po kaszubsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-08 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Zupa lekko zagęszczona, koloru kremowego, widoczne żółtko i ziemniaki

Kształt:

Ciecz

Rozmiar:

Barwa:

Kremowa

Konsystencja:

Ciecz

Smak:

Smak słodko-kwaśny, zapach ryb

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W kuchni kaszubskiej ze względu na bliskość Morza Bałtyckiego duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono lub suszono i spożywano pod wieloma postaciami i na różne okazje. Spożywano również wiele zup na bazie ryb, były to tzw. polewki.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}