Polewka z ryb po kaszubsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-08 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Zupa lekko zagęszczona, koloru kremowego, widoczne żółtko i ziemniaki
Kształt:
Ciecz
Rozmiar:
Barwa:
Kremowa
Konsystencja:
Ciecz
Smak:
Smak słodko-kwaśny, zapach ryb
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W kuchni kaszubskiej ze względu na bliskość Morza Bałtyckiego duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono lub suszono i spożywano pod wieloma postaciami i na różne okazje. Spożywano również wiele zup na bazie ryb, były to tzw. polewki.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl