W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pularda mazowiecka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-05-16 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Charakterystyczny dla tuszki osobników kastrowanych, typowy dla rasy lub kombinacji mieszańców z pierwszego pokolenia.

Kształt:

Charakterystyczny dla ptaków poddanych zabiegowi kastracji. Szyja masywna, z wyraźną tkanką tłuszczową, nieco wygięta w tył. Tułów osadzony głęboko pomiędzy kończynami, szeroki, lekko wysklepiony, pierś dobrze rozwinięta i umięśniona, udziec zaokrąglony, dobrze umięśniony, wyraźnie oddzielony od tułowia. Pod skórą na piersi, udach i grzbiecie wyraźna warstwa tkanki tłuszczowej, partie mięśniowe przerośnięte marmurkowato tkanką tłuszczową.

Rozmiar:

Od 1500 do 3000 g.

Barwa:

Kolor skóry jasno-żółty lub żółty o różnych odcieniach, starsze osobniki ciemniejsze odcienie. Na przekroju różowo-żółty lub jasno-brązowo-żółty.

Konsystencja:

Konsystencja stała. Mięso soczyste i delikatne, w dotyku miękkie i lekko elastyczne.

Smak:

Smak charakterystyczny dla mięsa uzyskiwanego z drobiu swobodnie poruszającego się na wybiegu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pularda to młoda kura tuczona w celu uzyskania delikatnego i kruchego mięsa. „Pulardą nazywa się kura kapłoniona, którey się iaiecznik wybiera, aby stała się niepłodną, a tym samym tłuścieyszą. Bez wątpienia mięso iey zdrowe, smacznieysze, strawnieysze, i posilnieysze iest, iak od całej kury. Rzecz cała czyni się iak u kapłona” (K. Kluk, „Zwierząt domowych i dzikich, (…) początki i gospodarstwo”, Tom II O ptastwie, Warszawa 1779).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}