Pyzok – placek ziemniaczany z Dobrego
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-05-08 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Placek z tartych ziemniaków z kawałkami zapieczonego boczku lub słoniny.
Kształt:
Prostokątny.
Rozmiar:
W zależności od formy, w której był pieczony.
Barwa:
Żółto-szara, na wierzchu złocisto-brązowe paseczki boczku lub słoniny.
Konsystencja:
Zwarta, elastyczna masa dająca się kroić.
Smak:
Smak podobny do placków ziemniaczanych, zdominowany przez pieczone tarte ziemniaki złamany smakiem boczku lub słoniny.
Tradycja:
Kuchnia na Kujawach Zachodnich opierała się m.in. na ziemniakach zwanych pyrami lub kartoflami, były one podstawowym składnikiem codziennych posiłków. Jednym z nich był pyzok – ziemniaczany placek, zwany też w zależności od miejsca występowania, kartoflakiem lub kartoflarzem. Jest to upieczony w blaszce placek, którego głównym składnikiem są tarte ziemniaki. „Popularną potrawą (…) był placek ziemniaczany, pieczony z surowych ziemniaków (…) na Kujawach znany pod nazwą kartoflak lub pyzok” (G. Szelągowska, „Kuchnia z rodowodem”). Ziemniaki, jako główna baza pyzoka, należy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej, odcisnąć sok. Do utartej masy dodać jajka, mąkę, cebulę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać przyprawy, a na wierzch plastry boczku i wszystko razem zapiec. Pyzok piekło się bez okazji, najczęściej na obiad lub kolację. Jedzono go z mocną herbatą lub kawą zbożową. Obecnie jest potrawą rzadziej przygotowywaną, ale dobrze znaną przez Kujawiaków. Świadczą o tym zgłoszenia tego produktu do kolejnych edycji powiatowego konkursu produktów tradycyjnych z okolic Dobrego „Od zakwasu do żurku kujawskiego”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 16.07.2018 10:11 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 16.07.2018 10:11 Sławomir Mucha