W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pyzy borowiackie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-19 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Owalna pyza w środku z farszem twarogowym

Kształt:

Podłużny, owalny kształt, w środku farsz

Rozmiar:

Wielkość małej pięści

Barwa:

Kolor ciemnoszary, na przekroju jasnokremowy

Konsystencja:

Stała, w dotyku lepka

Smak:

Ziemniaczany, zapach gotowanych ziemniaków i boczku

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Ziemniaki stanowią nieodłączny element kuchni polskiej od ponad dwóch stuleci. Uznaje się, że od wieku XIX są głównym składnikiem pożywienia m.in. w kuchni pomorskiej, występującym obok podstawowych w jadłospisie Pomorzan różnego rodzaju kasz, grochu i oczywiście chleba. W codziennym, skromnym pożywieniu ziemniaki odgrywały dużą rolę, bogaty jest asortyment prostych i tanich ziemniaczanych produktów.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}