W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce

Grafika „5 obszarów Ramowego Planu Działań” - okładka_puzzle

Europejski kontekst

Komisja Europejska ogłosiła Europejski Zielony Ład, który stanowi główny punkt programu działań politycznych dla rolnictwa w Unii Europejskiej. Narzędziami realizującymi to podejście w systemie żywnościowym są:

  • strategia „Od pola do stołu”,
  • strategia na rzecz Bioróżnorodności 2030.

Produkcja ekologiczna została wskazana w obu strategiach jako kluczowy sektor wspierający „zazielenianie” Wspólnej Polityki Rolnej oraz transformację ekologiczną unijnego rolnictwa. Rolnictwo ekologiczne ma przyczyniać się m.in. do przeciwdziałania zmianom klimatu, ochrony środowiska i zachowania różnorodności biologicznej.

Komisja Europejska wyznaczyła dla państw członkowskich wspólny cel – do 2030 r. co najmniej 25% powierzchni użytków rolnych w UE ma być przeznaczone na rolnictwo ekologiczne, a także zakłada się znaczny wzrost akwakultury ekologicznej.

Cele Ramowego Planu Działań

Polska odpowiedziała na te wyzwania, opracowując dokument pt. „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021–2030”.

Najważniejsze założenia:

  • rozwój produkcji ekologicznej,
  • rozwój rynku produktów ekologicznych w Polsce,
  • objęcie co najmniej 7% powierzchni użytków rolnych w Polsce systemem produkcji ekologicznej do 2030 r.

Cel ten oznacza podwojenie powierzchni użytków rolnych objętych systemem produkcji ekologicznej w porównaniu z rokiem 2019 oraz osiągnięcie ponad miliona hektarów powierzchni upraw ekologicznych.

Wsparcie dla całego łańcucha żywnościowego

Plan przewiduje działania dla wszystkich uczestników łańcucha „od pola do stołu”, w tym:

  • wsparcie rolników w zakresie produkcji surowców i przetwórstwa,
  • wspieranie inwestycji i potencjału rynkowego, szczególnie małych i średnich gospodarstw,
  • skracanie łańcuchów dostaw,
  • budowanie popytu i zaufania konsumentów do produktów ekologicznych,
  • wspieranie integracji branży oraz krajowego doradztwa rolniczego

Sprawozdanie z wykonania Ramowego Planu Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030, za lata 2023-2024

Opublikowane w 2025 roku „Sprawozdanie z wykonania Ramowego Planu Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030, za lata 2023-2024” przedstawia działania jakie zostały podjęte zgodnie z „Ramowym Planem Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030” w latach 2023-2024. Przedstawia również dane liczbowe zawartych w Planie wskaźników.

Aktualizacja Planu

W 2025 r. „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce” został zaktualizowany, aby dostosować go do zmian w systemie rolnictwa ekologicznego w kraju. Dokument był przedmiotem konsultacji z partnerami społecznymi oraz podmiotami zaangażowanymi w rozwój produkcji ekologicznej.

{"register":{"columns":[]}}