Rolnictwo ekologiczne
- Kampania dotycząca rolnictwa i produkcji ekologicznej – materiały do pobrania
- 23 września – Dzień Rolnictwa Ekologicznego UE
- Baza wiedzy
- Podjęcie działalności w rolnictwie ekologicznym
- Badania w rolnictwie ekologicznym
- Akty prawne
- Wsparcie rolnictwa ekologicznego
- Inne strony na temat rolnictwa ekologicznego
- Rolnictwo ekologiczne dla dzieci
- Logo produkcji ekologicznej UE
- Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce
- Certyfikaty
- Jednostki certyfikujące
- Zamówienia Publiczne - rolnictwo ekologiczne
- Nawożenie w rolnictwie ekologicznym
- Rejestr zwierząt i zwierząt akwakultury w produkcji ekologicznej
- Odstępstwa od warunków produkcji ekologicznej
- Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym
- Informacja o ekologicznych paszach białkowych w Polsce
- Konkursy
Rolnictwo ekologiczne to najbardziej prośrodowiskowa metoda produkcji rolnej. Sektor rolnictwa ekologicznego to bardzo ważny obszar, który wymaga ciągłych zmian w celu zwiększenia jego udziału w produkcji rolnej ogółem. Można śmiało podkreślić, że rolnictwo ekologiczne jest trendem światowym – wyraźnie zaznaczyła to Komisja Europejska zarówno w strategii na rzecz bioróżnorodności, jak i w strategii „Od pola do stołu” (Farm to Fork). Wśród najważniejszych celów strategii unijnych można wymienić redukcję zużycia pestycydów, antybiotyków i nawozów oraz osiągnięcie do 2030 rok większego udziału powierzchni upraw rolnictwa ekologicznego, który średnio dla całej Unii Europejskiej powinien wynosić 25%.
Jest to bardzo ambitny cel. Polska mając na uwadze powyższe cele polityki rolnej, chce podwoić powierzchnię upraw ekologicznych i dąży do osiągnięcia ponad miliona hektarów upraw ekologicznych do 2030 r. Ma w tym pomóc projektowany Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej, w którym zawarto szereg mechanizmów wsparcia dedykowanych dla producentów ekologicznych lub preferujących podmioty ekologiczne w pierwszeństwie uzyskania wsparcia.
Bardzo często podkreśla się wielofunkcyjną naturę systemu rolnictwa ekologicznego. Jest to przede wszystkim system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, co z kolei przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Z drugiej jednak strony rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku i rosnącą świadomość konsumentów. Po wielkiej fascynacji świata produkcją żywności w warunkach przemysłowych - konsument coraz częściej stwierdza, że tylko żywność powstała w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych spełni jego oczekiwania. W ramach, największych w historii Unii Europejskiej, konsultacji społecznych przeprowadzonych w celu ukierunkowania zmian prawodawstwa dotyczącego produkcji ekologicznej konsumenci wyraźnie wskazali, że gotowi są płacić wyższe ceny za produkty wytworzone z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt.
Rosnące zainteresowanie konsumentów to większe możliwości sprzedaży produktów ekologicznych. Popyt na produkty ekologiczne w UE przewyższa podaż, co wraz ze specyfiką produkcji ekologicznej powoduje potrzebę importu części produktów spoza UE. Wynika to z uwarunkowań geograficznych i klimatycznych (kawa, kakao, ryż, owoce) – przepisy UE określają restrykcyjne warunki importu. Ważnymi podkreślenia są przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848, w związku z którymi wygaszany jest system importu produktów ekologicznych z państw trzecich oparty o zasadę równoważności, co dodatkowo zwiększy popyt na surowce ekologiczne na rynku wewnętrznym.
W 2021 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 21 795 podmiotów, w tym 19 986 rolników ekologicznych gospodarujących na powierzchni 550 tys. ha. Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały uprawy zbóż. Na drugim miejscu znajdowały się trwałe użytki zielone. W 2021 r. względem 2020 r. w obszarze ekologicznej produkcji zwierzęcej znacząco zwiększyła się produkcja mleka krowiego oraz wzrosło pogłowie zwierząt, szczególnie drobiu i trzody chlewnej. Ponadto, znacząco wzrosła liczba podmiotów przygotowujących produkty ekologiczne. Ich liczba w 2021 roku wyniosła 1174. Więcej danych można znaleźć na stronach Komisji Europejskiej.
Obecnie kontrolę producentów ekologicznych w Polsce prowadzi 12 jednostek certyfikujących. Dane o producentach udostępnia Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Kontakt:
Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności
Wydział Rolnictwa Ekologicznego
Tel. (22) 623 18 16, 623 14 98
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.08.2022 10:48 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 10.04.2019 10:32 Sławomir Mucha