W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rosół z gołębi (gołąbki w rosole) po śląsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-01-15 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

rosół z gołębi

Wygląd:

Klarowny płyn z niewielkimi oczkami tłuszczu.

Kształt:

 

Rozmiar:

Zależy od wielkości naczynia.

Barwa:

Barwa płynu słomkowo-żółta, mięso jasnobrązowe.

Konsystencja:

Rosół - konsystencja płynu.

Smak:

Smak i zapach rosołu charakterystyczny dla wywarów mięsno-warzywnych, lekko słodkawy (delikatniejszy od smaku rosołu gotowanego na wołowinie lub kurze).

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Wraz z intensywnym rozwojem górnictwa i hutnictwa na Górnym Śląsku rozpowszechniła się hodowla gołębi. „Tworzące się skupiska ludności związanej miejscem zamieszkania i pracą tylko z przemysłem, zapoczątkowały powstawanie nowych środowisk społecznych – środowisk robotniczych, w tym przypadku wywodzących się z miejscowej ludności korzeniami wrosłej w tradycje kulturowe wsi. Było to później widoczne przez kilka pokoleń w zajęciach pozazawodowych, jak m.in.: drobna hodowla w komórkach obok „familoków” (kóz, gęsi, kur, świń, królików, gołębi itp.), zamiłowania do uprawy ziemi w ogródkach przydomowych i działkowych” („Kultura ludowa sercem Śląska”, 1988). Pasje, upodobania i rozrywki znalazły również odzwierciedlenie w ludowej pieśni górniczej pt. „Górniczy stan…”:

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:43 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:43 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}