W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ruchanki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-07-09 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Owalne placki o złocisto-brązowej, chropowatej skórce.

Kształt:

Kształt płaskich, okrągłych lub owalnych krążków.

Rozmiar:

Wielkość około 5-7 cm średnicy i około 0,5 cm grubości.

Barwa:

Barwa zewnętrzna: brązowa (od złotej do ciemnobrązowej).

Konsystencja:

Zwarta, jednolita, miękka i sprężysta.

Smak:

W przypadku ciasta chlebowego smak lekko kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja wypieku ruchanek z ciasta chlebowego sięga odległych czasów przedwojennych. Autochtoni mieszkający na Kaszubach potwierdzają, że przed wypiekiem chleba w piecu chlebowym, gospodyni smażyła owe placki, gdy zabrakło chleba na śniadanie. Odejmowała z dzieży porcję ciasta chlebowego na żytniej mące i smażyła w tłuszczu na patelni niewielkie placki, które spożywano z cukrem i popijano kawą zbożową. Kaszubskie gospodynie potwierdzają również, że u ubogiego gospodarza piekło się placki bez tłuszczu na tzw. „sztimrze”, czyli kręgach piecyka żelaznego.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}