Rynek cukru
Polska jest trzecim po Francji i Niemczech producentem cukru w UE i eksporterem netto tego produktu. Produkuje ok. 2,0-2,5 mln ton cukru rocznie. Zapotrzebowanie krajowe na cukier szacowane jest na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka cukru trafia na eksport. W latach 2020-2024 udział eksportu cukru w produkcji wynosił średnio 31%.
Odbiorcami cukru z Polski są inne kraje unijne, w tym Niemcy, Węgry, Włochy, Rumunia, a także kraje trzecie, w tym Izrael, Wielka Brytania, Sri Lanka.
Polska także importuje pewne ilości cukru. W latach 2020-2024 udział importu cukru w produkcji wynosił średnio 8%.
W Polsce uprawą buraków cukrowych w sezonie 2024/25 zajmowało się ok. 26 tys. plantatorów. Uprawa ta zajmuje ok. 274 tys. ha (w ostatnich latach, z wyjątkiem 2022 roku, w Polsce systematycznie rośnie powierzchnia uprawy buraka cukrowego). Buraki są przetwarzane w 17 cukrowniach, które funkcjonują w strukturach czterech koncernów cukrowniczych.