W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Salceson gospodarza

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-01-19 w kategorii Produkty mięsne w woj. łódzkim.

Wygląd:

Składniki równomiernie rozłożone, widoczne na przekroju użyte podroby – serce oraz ozory. Osłonka ściśle przylegająca do farszu, dopuszczalny niewielki podciek tłuszczu oraz pęcherzyki powietrza.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Batony w naturalnych kątnicach wieprzowych.

Barwa:

Na przekroju barwa od szarobrązowej do ciemnobrązowej.

Konsystencja:

Jednolita, zwarta.

Smak:

Charakterystyczne dla wędliny podrobowej parzonej z wyczuwalnym charakterystycznym smakiem ozorów i serc wieprzowych. Wyczuwalny smak i aromat przypraw takich jak pieprz, czosnek i kminek.

Tradycja:

Gmina Rzgów położona jest w środkowej części województwa łódzkiego. Około 70% jej terenu stanowią użytki rolne. W strukturze upraw przeważają zboża, ponadto uprawiane są ziemniaki i warzywa gruntowe. Ze względu na słabą jakość gleby na tym terenie mieszkańcy głównie zajmują się hodowlą bydła oraz trzody chlewnej. Dzięki hodowli tuczników rozwinęło się wędliniarstwo, które na tym obszarze posiada długoletnią tradycję. Jednym z charakterystycznych wyrobów przygotowywanych w gminie Rzgów jest salceson gospodarza. „Do wyrobu salcesonu wykorzystywano mięso z głów, ozór wieprzowy, serce, nerki i część z masy z kiełbasy. Dodawano doń pieprz, sól i czosnek. Wszystko wyrabiano w jednolitą masę, którą ręcznie napychano do uprzednio wyczyszczonego żołądka i kątnicy. Struganym, drewnianym patyczkiem „zszywano” go, po czym gotowano. Po wyjęciu, salceson „prasowano”, żeby lepiej się związał” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Rzgów). Salceson gospodarza posiada naturalny skład surowcowy. Dodatek kminku zawierającego olejek lotny kminkowy w połączeniu z czosnkiem i pieprzem daje charakterystyczny aromatyczny smak. Salceson gospodarza przygotowywany jest na terenie gminy Rzgów od wczesnych lat 80-tych i do dnia dzisiejszego cieszy się dużą popularnością wśród mieszkańców oraz odwiedzających województwo łódzkie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.10.2018 09:44 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
09.10.2018 09:44 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}