W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser kozi dojrzewający

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-04-01 w kategorii Produkty mleczne w woj. lubuskim.

Wygląd:

Zwarta masa serowa o pofałdowanej strukturze, w przekroju widoczne drobne pory.

Kształt:

W zależności od użytej formy, najczęściej okrągły.

Rozmiar:

Średnica około 30 cm.

Barwa:

Zewnętrzna ciemnożółta, w przekroju biała.

Konsystencja:

Zwarta, twarda masa.

Smak:

Słonawy, intensywny, charakterystyczny dla sera dojrzewającego.

Tradycja:

Siedlisko to niewielka wieś położona w gminie Siedlisko w województwie lubuskim. Znajduje się tam wiele zabytków, z których najważniejszym są ruiny zamku Karolat. Mieszkańcy wsi Siedlisko wspominają, że wokoło zamku pasły się stada kóz, a mieszkańcy wsi trudnili się ich hodowlą i wyrabianiem serów z ich mleka. Mleko kozie uznawane jest za lekko strawne oraz antyalergiczne, w związku z czym wyroby przygotowywane na jego bazie cieszą się dużą popularnością. Jednym z nich jest przygotowywany do dziś, niezmiennie tą tamą metodą ser kozi dojrzewający. „Pełnotłusty ser biały twarogowy wkładała do miseczki, posypywała solą i szczelnie przykrywała ściereczkę. Ser dojrzewał minimum tydzień czasu w temperaturze pokojowej aż mocno pachniał” (Wspomnienia mieszkańców gminy Siedlisko). Charakterystyczną cechą sera koziego dojrzewającego jest widoczny delikatny nalot pleśni na skórce tego sera. Odpowiednio przygotowany i dojrzały ser zazwyczaj spożywany jest sam, jako przekąska bądź z dodatkiem miodu czy jako dodatek do różnego rodzaju sałatek bądź dań głównych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
18.07.2018 10:44 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
18.07.2018 10:44 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}