W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser podpuszczkowy z leśną nutą

06.08.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-07-24 w kategorii Produkty mleczne w woj. podkarpackie.

Wygląd:

Ser podpuszczkowy o karbowanej powierzchni, na przekroju porowata struktura, z widocznymi zielonymi fragmentami czosnku niedźwiedziego.

Kształt:

Owalny o lekko wypukłej podstawie.

Rozmiar:

Średnica podstawy 15-20 cm, waga około 0,8-1,5 kg.

Barwa:

Kremowa z zielonymi fragmentami czosnku niedźwiedziego.

Konsystencja:

Gąbczasta, sprężysta, z upływem leżakowania twardnieje.

Smak:

Łagodny śmietankowy z lekkim posmakiem soli i wyraźnym smakiem czosnku niedźwiedziego.

Tradycja:

Specyfika gospodarki pasterskiej w Bieszczadach wykształciła osobliwą profesję oraz swoistą kulturę pasterskiego życia. Przez lata ludzie żyjący w ciężkich górskich warunkach zżywali się ze sobą tworząc nową społeczność  o odmiennych zwyczajach, mowie i mentalności. Ludność mieszkająca w górach, a zwłaszcza pasterze na połoninach mieli ograniczony dostęp do darów ziemi, która nie była na tych terenach urodzajna. Znaczna część pożywienia na połoninach bazowała na przetworach mlecznych z owczego lub krowiego mleka. Na zachodniej Bojkowszczyźnie, zwłaszcza na pograniczu bojkowsko-łemkowskim, dominowała na przełomie XIX i XX w. hodowla krów, wołów i byków. Jeśli chodzi o krowy i owce to w rejonie zachodniego Zakarpacia dominowały krowy, tzw. rasy pincgauskiej (czerwono-bura, czerwono-czarna), które dobrze znosiły wypas w górach. Do produkcji sera używano enzymu - podpuszczki produkowanego jako proszek ze startych, wcześniej wysuszonych żołądków cielęcych. Świeże mleko podgrzewano i dodawano do niego szczyptę proszku. Następowało szybkie ścięcie mleka i wydzielenie się z niego serwatki. Po jej wyciśnięciu formowano z ser w charakterystyczny kształt układając go w specjalnych formach. Na końcu nacierano powierzchnię dookoła solą. Często dodawano do sera zieleninę znalezioną w lesie, o właściwościach zdrowotnych i leczniczych, zwaną czosnkiem niedźwiedzim. Obecnie ser podpuszczkowy z czosnkiem z jest wystawiany na różnego rodzaju konkursach promujących produkty regionalne terenów Podkarpacia.  

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.08.2018 11:59 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
06.08.2018 11:59 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}