W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser wołoski wędzony

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-09 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

Wygląd:

Okrągły żółty placek, na zewnątrz od góry wzór „rozety” zależy od foremki. Gładka elastyczna skórka o barwie ciemno żółtej, na przekroju ser barwy kremowej

Kształt:

Okrągły placek o wyglądzie tortu

Rozmiar:

Placek okrągły o średnicy około 30 cm

Barwa:

Od żółtej do brązowej,

Konsystencja:

Stała zwarta konsystencja, elastyczna;

Smak:

Lekko słony, zapach wędzenia

Dodatkowe Informacje:

Oryginalny ser owczy produkowany według tradycyjnej metody. Walory swoje zawdzięcza pochodzeniu z górskich terenów, gdzie nie tylko czynniki naturalne, lecz także surowce – mleko i produkcja według regionalnej metody, wpływają na jakość i cechy charakterystyczne produktu.

Tradycja:

Ser wołoski wędzony to ser z mleka owczego wytwarzany w gospodarstwie domowym. Tradycyjna metoda jego produkcji jest oparta na przekazie pokoleniowym.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}