Ser zabłocki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-03-05 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Podobny do sera białego – twarogu.
Kształt:
Kulisty, mocno spłaszczony
Rozmiar:
Długość ok. 20 cm, waga 75 dkg.
Barwa:
Biała, lekko kremowa z lekkim połyskiem.
Konsystencja:
Konsystencja stała, lekko gąbczasta, plastyczna, pozwalająca łatwo kroić się nożem.
Smak:
Smak lekko słonawy, zapach maślany
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Sery to jeden z najstarszych i najczęściej spożywanych produktów mlecznych. Dokładnie nie wiadomo, kiedy i gdzie wyprodukowano pierwszy ser. Najprawdopodobniej stało się to ponad 10.000 lat temu, kiedy to udomowiono w Mezopotamii bydło, kozy i owce. O powstaniu sera opowiada stara legenda, która opowiada o pewnym arabie, który wybrał się w długą podróż z zapasem mleka w bukłakach. Po wielu godzinach jazdy zatrzymał się, aby ugasić swoje pragnienie, ku swojemu zdziwieniu odkrył, że z mleka powstała serwatka nadająca się do picia oraz biały twaróg, który może służyć jako smaczny i pożywny posiłek. Wszystko to było wynikiem wysokiej temperatury oraz mieszania się mleka w bukłakach podczas jazdy.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl