W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser zabłocki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-03-05 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Podobny do sera białego – twarogu.

Kształt:

Kulisty, mocno spłaszczony

Rozmiar:

Długość ok. 20 cm, waga 75 dkg.

Barwa:

Biała, lekko kremowa z lekkim połyskiem.

Konsystencja:

Konsystencja stała, lekko gąbczasta, plastyczna, pozwalająca łatwo kroić się nożem.

Smak:

Smak lekko słonawy, zapach maślany

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Sery to jeden z najstarszych i najczęściej spożywanych produktów mlecznych. Dokładnie nie wiadomo, kiedy i gdzie wyprodukowano pierwszy ser. Najprawdopodobniej stało się to ponad 10.000 lat temu, kiedy to udomowiono w Mezopotamii bydło, kozy i owce. O powstaniu sera opowiada stara legenda, która opowiada o pewnym arabie, który wybrał się w długą podróż z zapasem mleka w bukłakach. Po wielu godzinach jazdy zatrzymał się, aby ugasić swoje pragnienie, ku swojemu zdziwieniu odkrył, że z mleka powstała serwatka nadająca się do picia oraz biały twaróg, który może służyć jako smaczny i pożywny posiłek. Wszystko to było wynikiem wysokiej temperatury oraz mieszania się mleka w bukłakach podczas jazdy.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}