W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Serek śmietankowy wielkopolski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-05-08 w kategorii Produkty mleczne w woj. wielkopolskim.

Wygląd:

Biała masa.

Kształt:

Kształt nieregularny, przypominający walec, na przekroju – lekko elipsoidalny.

Rozmiar:

Waga 250 g.

Barwa:

Biała do kremowej, jednolita w całej masie.

Konsystencja:

Jednolita, zwarta masa, bez grudek, nadająca się do smarowania.

Smak:

Lekko kwaśny, łagodny.

Tradycja:

Rozwój mleczarstwa w Wielkopolsce nastąpił pod koniec XIX wieku, kiedy zaczęły powstawać spółdzielnie mleczarskie. Z inicjatywy niemieckich właścicieli ziemskich w 1875 r. powstała pierwsza na terenie Wielkopolski mleczarnia w Chełmży, a w 1881 r. w Poznaniu. Pierwsza spółdzielnia mleczarska w Polsce powstała w 1882 r. w Buku, a kolejna w 1894 r. w Grodzisku Wielkopolskim. Obie spółdzielnie prowadziły aktywną działalność gospodarczą, dostarczając do miast mleko i inne produkty mleczne.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.09.2018 09:06 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.09.2018 09:06 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}