W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sielawa wędzona (morënka)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Ciało ryby smukłe, mocno ścieśnione na płaszczyznach bocznych, mała głowa, ostry pysk, duże oczy. Płetwa tłuszczowa pomiędzy płetwą grzbietową, głęboko wcięta płetwa ogonowa.

Kształt:

Wydłużony.

Rozmiar:

Długość 15-30 cm.

Barwa:

Grzbiet ciemny, lekko niebieskawy, boki i brzuch srebrzyste. Sielawa po uwędzeniu przybiera kolor złocisty, a mięso – jasnokremowy.

Konsystencja:

Ścisła, z niewielką ilością ości, mięso łatwo oddziela się od szkieletu.

Smak:

Przyjemny zapach dymu wędzarniczego, smak delikatny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kaszubskie jeziora stwarzają dogodne warunki do rozwoju rybactwa, które jest ważnym, a dla niektórych grup ludności dominującym zajęciem. Brodnica Górna jest miejscowością położoną w pobliżu jednego z największych kompleksów jeziornych na Pomorzu Gdańskim, nad zespołem jezior raduńsko-ostrzyckich, zwanych Kółkiem Raduńskim. Duża ilość występujących tam ryb, rozmaitość ich gatunków, łatwość połowu sprawiały, że ryby stały się podstawowym lub ważnym składnikiem codziennego wyżywienia. Wśród różnorodności i charakterystycznych dla tego miejsca gatunków ryb występujących w jeziorach raduńskich, obok szczupaków, węgorzy, leszczy, płotek, okoni, wymieniana jest sielawa.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}