W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-21 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Zupa jasnozielonkawobeżowa z siemienia konopnego z kaszą jęczmienną.

Kształt:

Kawałki kaszy jęczmiennej w płynnej zupie.

Rozmiar:

Danie mieści się na głębokim talerzu.

Barwa:

Zupa jasnozielonkawobeżowa z kawałkami uprażonej kaszy jęczmiennej barwy jasnoszarej.

Konsystencja:

Płynna, w dotyku śliska.

Smak:

Smak gorzkawy.

Dodatkowe Informacje:

Podaje się jako zupę wigilijną.

Tradycja:

Dawna śląska kuchnia codzienna, chłopska i robotnicza nie była zbyt atrakcyjna. Stół był raczej biedny, ale zawsze się można było przy nim najeść do syta. Jednak, kiedy przychodził okres bożonarodzeniowy, na który oczekiwano z nadzieją, pojawiała się możliwość jedzenia nawet w nadmiarze. Czas świąteczny to czas zdecydowanie odbiegający od zwykłej codzienności, który znajduje odzwierciedlenie w tradycjach kulinarnych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}