W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Siewierska kaczka pieczona

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-11-20 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Sztuka mięsa – wyraźnie widoczna chropowata powierzchnia skórki; w przekroju mięso włókniste

Kształt:

Podłużny

Rozmiar:

Wielkość zależna od wielkości kaczki, średnia waga po uboju i oczyszczeniu w granicach do 2,5 kg

Barwa:

Skórka przyrumieniona barwy od złocistej do brązowej; mięso barwy brązowej

Konsystencja:

Chrupiąca skórka, mięso upieczone miękkie, włókna mięsa rozdzielają się i kruszą się pod naciskiem

Smak:

Zapach delikatny, charakterystyczny dla pieczonego drobiu; smak słodkawy, charakterystyczny dla mięsa pieczonej kaczki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W książkach kucharskich znajdujemy wzmianki, które świadczą o tym, jak często była i nadal jest popularna kaczka pieczona. Elżbieta Łabońska pisze: (…) Na Śląsku do dań niedzielnych i świątecznych należała kaczka pieczona, przygotowana na rożne sposoby. Wspomina także uroczysty obiad z okazji Pierwszej Komunii: (…) na stole znalazły się pieczone kaczki, kurczaki, ogromne rolady (Elżbieta Łabońska, Śląska kucharka doskonała, Fundacja dla Śląskiego Instytutu Naukowego, Katowice 1989 r.).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}