W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Słonina krojona w prostokąty.

Kształt:

Kształt prostokątny.

Rozmiar:

Waga od 0,5-1,3 kg.

Barwa:

Zewnętrzna barwa od złotej do ciemnobrązowej. Na przekroju słoninka od koloru białego po marmurkowy do lekko kremowego.

Konsystencja:

Konsystencja delikatna, miękka, ale zwarta.

Smak:

Charakterystyczny smak słoninki, delikatnie słony z wyraźnym posmakiem przypraw. Intensywny zapach wędzonki i przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„(…) a królowa Anna Boleyn zadowalała się słoniną i dzbanem piwa na śniadanie – tak samo „ucztowano” w regule na dworze królowej Elżbiety” (Maria Ochorowicz-Monatowa, „Uniwersalna Książka Kucharska” wydana Nakładem Księgarni Polskiej B. Połanieckiego we Lwowie, odznaczona na Wystawie Higienicznej w Warszawie w 1910 roku).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}