W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Śląska parzybroda / parzy-broda

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-09-28 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Gęsta zupa, z widocznymi kawałkami kapusty i ziemniaków, miejscami widoczne nasiona kminku i połyskujące oczka tłuszczu

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Barwa kremowo-żółto-zielonkawa

Konsystencja:

Konsystencja zawiesistej zupy, z wyraźnymi kawałkami warzyw: ziemniaków i kapusty

Smak:

Smak słodkawy, wyczuwalny dodatek kminku; zapach charakterystyczny dla gotowanej kapusty

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Śląska parzybroda / parzy-broda to prosta wiejska potrawa, która ma postać gęstej zupy podawanej na gorąco. Dawniej, bez ciągników i maszyn rolniczych, okres prac w gospodarstwie związany ze żniwami czy wykopkami był znacznie dłuższy.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}