W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Śląski chrustek/chrust/faworki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-03-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim

ślaski chrustek chrust faworki

Wygląd:

Podłużne skręcone paski posypane cukrem pudrem.

Kształt:

Paski w kształcie złożonej kokardki.

Rozmiar:

Prostokąty o długości od 6 cm do 8-10 cm, o szerokości od 3 cm do 4 cm. Grubość około 0,5 cm.

Barwa:

Barwa od żółtej, złocistej do jasnobrązowej.

Konsystencja:

Chrupkie, kruche, gładkie, lekkie.

Smak:

Smak słodki, zapach ciastka francuskiego i cukru waniliowego.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Wyraz polski „faworki” został zapożyczony z języka francuskiego „faveur”, a oznacza wąską wstążeczkę, tasiemkę jedwabną. Faworki to cienkie, kruche ciastka w kształcie pasków (wstążek) przekrajanych w środku wzdłuż i przewiniętych, smażone w tłuszczu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:49 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:49 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}