W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Śląskie pieczki

03.06.2018

w dniu 2008-02-20 kategoria Warzywa i owoce w województwie śląskim

Wygląd:

Suszone owoce, skórka pomarszczona, w przekroju zasuszony miąższ

Kształt:

Kawałki owoców, ćwiartki jabłek i gruszek, całe śliwki z pestkami

Rozmiar:

Wielkość 3-4 cm, zależy od wielkości owoców

Barwa:

Barwa zależy od rodzajów owoców; pieczki mogą być czerwone, żółte, zielone, czarne – kolor śliwek zasuszonych

Konsystencja:

Suszone owoce, są miękkie i delikatne

Smak:

Słodki, owocowy smak i zapach owoców z nutką dymu

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pieczki to suszone owoce z drzew owocowych, popularne od dawien dawna do dzisiaj na obszarze Śląska, a przede wszystkim Śląska Cieszyńskiego. Z licznych na tym terenie przydomowych sadów zbierane były i są owoce: śliwki, jabłka i gruszki, a w myśl zasady „nic nie może się zmarnować” powstał pomysł suszenia owoców. Również w przeszłości niedobór pożywienia na tym obszarze sprawił, że okoliczna ludność wykorzystywała wszystkie dary natury, by zaspokoić głód.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}