W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sok jabłkowo-buraczkowy z Wandalina

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-04-19 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Sok naturalnie mętny, niefiltrowany.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Ciemnoczerwona.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Lekko słodki, wyczuwalny smak jabłka, ale z przewagą smaku buraczka ćwikłowego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia upraw sadowniczych w rejonie Powiśla sięga 200 lat. Jest to obszar położony wzdłuż Wisły, pomiędzy dwoma miastami: Sandomierzem i Kazimierzem Dolnym. Wraz z rozwojem sadownictwa, zaczęło się rozwijać również przetwórstwo. Tradycje przetwórstwa owocowo-warzywnego w Opolu Lubelskim sięgają XIX w., kiedy to ziemianin i przemysłowiec Franciszek Kleniewski zakupił dobra opolskie w powiecie puławskim. W Kluczkowicach, w pobliżu Wandalina, funkcjonował założony przez niego browar, następnie przetwórnia owoców i warzyw, która produkuje do dziś z lokalnych owoców i warzyw soki, napoje i przetwory. Tradycja uprawy jabłek w tym rejonie jest bardzo bogata i słynna na całym świecie. To w nieopodal położonym Józefowie nad Wisłą na początku XX w. istniał największy sad w Europie. Dodatkowo, dodawany do soku jabłkowego, sok z buraka również ma duże znaczenie. Burak ćwikłowy było to warzywo uprawiane już w czasach starożytnych do celów spożywczych oraz leczniczych. Grecka bogini Afrodyta zawdzięczała mu urodę. W Polsce znany jest od średniowiecza, podawano go na stole Władysława Jagiełły. Również polski renesansowy poeta i dramaturg Mikołaj Rej z Nagłowic cenił znaczenie buraczków wspominając o nich w swoim utworze „Żywot człowieka poczciwego”. Produkowany sok jabłkowo-buraczkowy jest typowym dla regionu Powiśla Lubelskiego produktem tradycyjnym. Jest bardzo bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, stosowanym do wzmocnienia organizmu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}