W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sos zimny żuławski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-12-30 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Zwięzły, puszysty i gładki.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Kremowa.

Konsystencja:

Spoista, gładka i mazista.

Smak:

Smak subtelny o świeżym zapachu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Słowo „sos” wywodzi się od łacińskiego słowa „salsus” co znaczy osolony, przyprawiony. Dawne sosy były bardzo proste, w skład których głównie wchodziła oliwa, ocet lub wino i zioła. Już w starożytności znany był „sos garum” przygotowywany ze sfermentowanych ryb.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}