W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Stupka – sos śledziowy na zaklepce

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-02-22 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Sos z kawałkami ryby i cebuli.

Kształt:

Widoczne małe kawałki śledzia.

Rozmiar:

Kawałki śledzia o wymiarach: 1 cm x 1 cm.

Barwa:

Szarawa, brunatna.

Konsystencja:

Gęsta, sos do polewania potraw.

Smak:

Smak cebulowo-rybny z przyprawami, zapach pieczonej mąki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Ryby stanowiły niegdyś podstawę wyżywienia ludności zamieszkującej nadmorskie tereny Kaszub. Spożywano je na różne sposoby, gotowano, smażono, wędzono, solono lub przygotowywano z nich pożywne zupy. Stanowiły także dodatek smakowy do dań podawanych zarówno na zimno, jak i na gorąco. Wśród rozmaitości i obfitości ryb szczególnie często na kaszubskich stołach gościły najpopularniejsze z nich – śledzie. Z uwagi na fakt, że są produktem szybko psującym się, w zimie przechowywano je zasolone w beczkach. Jak opowiadają starsi mieszkańcy tych terenów: „U rybaków nie mogło zabraknąć opału, kartofli i śledzi na zimę”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}