W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sułkowicka krzonówka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-12-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Jasna, gęsta zupa z osadem z chrzanu. Widoczne kawałki pokrojonych wędlin, mięsa, a także ćwiartki jajka. Całość posypana zieleniną.

Kształt:

Ciecz, przyjmuje postać naczynia.

Rozmiar:

Zależy od użytego naczynia i ilości składników.

Barwa:

Jasno-żółta z widocznymi kawałkami wędliny i kiełbasy.

Konsystencja:

Płynna, ale gęsta i zawiesista.

Smak:

Smak słonawy, ostro-kwaśny. Zapach chrzanowy, mocny, intensywny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Krzonówka (chrzanówka) to tradycyjna zupa wielkanocna gotowana na południu Polski, głównie w Małopolsce, dawniej podawana w świąteczną niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Tę jednogarnkową potrawę sporządzano z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Nazwa krzonówki pochodzi od jednego ze składników zupy – chrzanu, na który w okolicy Sułkowic dawniej mówiło się „krzan” albo „krzon”. Obecnie wielu mieszkańców tego terenu używa starej nazwy „krzonówka”, zaś młodsze pokolenie na świąteczną zupę mówi „chrzanówka”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}