W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Suska sechlońska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-11-28 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Cały owoc pokryty pomarszczoną skórką, na przekroju pestka otoczona mięsistym miąższem.

Kształt:

Nieregularny, zbliżony do owalnego, z widoczną na przekroju pestką.

Rozmiar:

W zależności od odmiany od 1,5 cm do 4,5 cm.

Barwa:

Kolor ciemnobrązowy przechodzący w czarny.

Konsystencja:

Miękka, mięsista, o elastycznym, giętkim miąższu.

Smak:

Smak słodki, z wyczuwalnym posmakiem wędzenia, właściwy dla produktów wędzonych. Zapach charakterystyczny dla produktów wędzonych z aromatem dymu z drzewa użytego do wędzenia.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Z zachowanych przekazów historycznych wynika, iż tradycja suszenia śliw w okolicy Gminy Laskowa i okolicy trwa od dawna, od czasów przedwojennych. Nawet nazwa wsi Sechna pochodzi od tradycji suszenia śliw: „sechnie” – suszenie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}