W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Syrop malinowy z Mikołajówki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-09-23 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Gęsta ciemno-czerwona ciecz.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

Wielkość jest zależna od opakowań – 0,33 litra do 0,5 litra.

Barwa:

Ciemno-czerwona.

Konsystencja:

Lepki, gęsty syrop.

Smak:

Zapach świeżych owoców malin, smak słodki, lekko kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Na początku lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku uprawa malin na terenie Lubelszczyzny rozwinęła się bardzo dynamicznie. Pierwsze plantacje powstały w Majdanie Bobowskim i Świdnie. Potem rozrosły się na terenie całego powiatu kraśnickiego. Gospodynie domowe przez wiele lat przetwarzały maliny na wiele różnych sposobów. Owoce malin suszono, zasypywano cukrem lub robiono z nich nalewki. Bardzo popularną formą zagospodarowywania malin było przygotowywanie syropów malinowych. Do ich przygotowania owoce zrywane są w pełni dojrzałości konsumpcyjnej – soczyste i aromatyczne. Następnie zalewa się je gorącą wodą w celu wydobycia aromatu i soku. Zalane owoce pozostawia się w chłodnym miejscu na 24 godziny. Potem do soku dodawany jest cukier i wszystko jest podgrzewane. Tak przygotowany syrop zlewany jest do odpowiednich naczyń.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}