W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Syrop z pigwowca

01.09.2023

W dniu 29 sierpnia 2023 r. na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii: napoje (alkoholowe i bezalkoholowe): „Syrop z pigwowca” .

syrop z pigwowca

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Płynna, lejąca ciecz o barwie żółtej

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje, zazwyczaj szklana butelka

Wielkość

W zależności od naczynia, w którym się znajduje, zazwyczaj szklana butelka o pojemności 300 ml lub 500 ml

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Barwa intensywnie żółta

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Płynna, lejąca ciecz

Smak i zapach

Smak kwaśny, lekko przełamany cukrem

Zapach charakterystyczny, intensywny, aromatyczny

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Syrop z pigwowca powstaje z ręcznie zbieranych owoców pigwowca japońskiego. Jest tłoczony na zimno z niską zawartością cukru. Podstawą do wytwarzania syropu z pigwowca są stare książki kucharskie oraz domowe przepisy.

Pigwowiec charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C, innych witamin, składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, sód, cynk, fosfor, a także kwasów organicznych, błonnika, związków fenolowych oraz pektyn. Charakterystyczny kwaskowy smak syropu sprawia, że idealnie nadaje się jako składnik sosów, lemoniad, galaretek, dodatek do herbaty lub wody.

Pigwowiec jest silnie związany z gminą Końskowola ze względu na działalność szkółkarską w tym regionie. Końskowola to „serce polskiego szkółkarstwa”, słynie z produkcji krzewów ozdobnych i owocowych – między innymi pigwowca japońskiego (chaenomeles japonica). Bogata tradycja szkółkarstwa ziemi końskowolskiej, uprawy krzewów pigwowca – zarówno dekoracyjnych, jak i smakowych – daje pole do popisu dla różnych inicjatyw lokalnych.

W miejscowości Końskowola od wielu pokoleń babcie miały ogrody zasadzone krzewami pigwowca, których owoce zamykały w słoikach, zapełniając swoje spiżarnie sokami, konfiturami, syropami, aby móc się nimi delektować cały rok.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}