W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych. Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości

Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości

Zakres wsparcia

Wsparcie ma formę refundacji kosztów kwalifikowalnych poniesionych z tytułu uczestnictwa rolników w krajowych lub unijnych systemach jakości, w wysokości - do 2 tys. euro na gospodarstwo rocznie, przez okres 5 lat od przystąpienia do wybranego systemu jakości.

Do kosztów faktycznie poniesionych, zalicza się wydatki związane m.in. z:

  1. kontrolą i certyfikacją w gospodarstwie,
  2. składkami na rzecz grupy producentów, jeżeli rolnik jest członkiem takiej grupy,
  3. zakupem specjalistycznych publikacji związanych z produkcją prowadzoną w ramach systemu jakości,
  4. zakupem specjalistycznych pułapek związanych z prowadzeniem produkcji w ramach integrowanej produkcji roślin.

Wsparcie związane jest z wytwarzaniem następujących produktów:

a) których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, o którym mowa w art. 22 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, o którym mowa w art. 11 tego rozporządzenia – maksymalnie 3 200 zł/rok;

b) objęte systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej 
i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 – maksymalnie 3 000 zł/rok;

c) objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, o których mowa w części II tytule II rozdziale I sekcji 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 – maksymalnie 3 200 zł/rok;

d) integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin – 2 750 zł/rok;

e) wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja” – 1 470 zł/rok;

f) wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program” – 2 386 zł/rok;

g) wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System” – 1 700 zł/rok;

h) wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej” – 2 000 zł/rok;

i) wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe” – 2 000 zł/rok;

j) wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny” – 2 000 zł/rok.

Pomoc finansowa w ramach poddziałania jest udzielana jako roczna płatność motywująca przez okres 3 lat, przy czym wysokość wsparcia nie będzie mogła przekroczyć limitu określonego dla każdego z systemów i 2 000 euro rocznie na gospodarstwo (w przypadku prowadzenia produkcji w ramach kilku systemów jednocześnie).

Beneficjent

Rolnik aktywny zawodowo w rozumieniu art. 9 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 608, z późn. zm.), który wytwarza produkty przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi, w ramach wybranych unijnych lub krajowych systemów jakości.

Dodatkowe informacje dla beneficjenta

Kwoty wsparcia, określone dla poszczególnych systemów jakości są maksymalnymi stawkami wsparcia dla rolnika, uczestniczącego w danym systemie jakości żywności.

Przystępowanie do uczestnictwa w systemie jakości wiąże się z ponoszeniem dodatkowych kosztów, wynikających z potrzeby wprowadzenia niezbędnych zmian w gospodarstwie oraz poddaniu go niezbędnym kontrolom, zgodnie z określonymi standardami systemu. Wsparcie ma charakter motywacyjny i ma na celu ułatwienie prowadzenia produkcji w nowych warunkach, wymaganych przez określony system jakości. Wsparcie ma na celu także umożliwienie pokrycia dodatkowych kosztów produkcji do momentu, kiedy będą one odzwierciedlone w wyższych cenach produktów na rynku.

Nabór wniosków

Terminy naborów wniosków są ogłaszane przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego na stronie internetowej ARR, w co najmniej jednym dzienniku o zasięgu krajowym oraz w siedzibie Centrali Agencji i oddziałach terenowych Agencji.

Wnioski o przyznanie pomocy można składać w oddziałach terenowych ARR, właściwych ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy.

Kontakt

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 

Departament Systemów Jakości

ul. Wspólna 30; 00-930 Warszawa

Infolinia od pn - pt w godz. 8.15-16.15

+48 22 623 16 32

Fax: +48 22 623 20 51

 

Materiały

Harmonogram naboru wniosków PROW 2014-2020
Harmonogram naboru wniosków PROW 2014-2020
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.05.2021 12:38 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
05.04.2018 07:18 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}