W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szadolce i kulanki kaszubskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-04-26 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Niewielkie kluski

Kształt:

Okrągły

Rozmiar:

Wielkość w zależności od potrzeb

Barwa:

Od jasnożółtej do jasnobrązowej

Konsystencja:

Po ugotowaniu masa ziemniaczana ma charakter stały, po dodaniu mleka i śmietany konsystencja potrawy staje się płynna

Smak:

Smak i zapach ugotowanych ziemniaków, polanych mlekiem z dodatkiem śmietany

Dodatkowe Informacje:

Najlepsze szadolce i kulanki wyrabia się z ziemniaków odmiany Bryza pochodzących z własnego gospodarstwa. Do szadolców dodaje się słodkiej śmietanki natomiast do polewy kulanek używa się kwaśnej śmietany. Zarówno śmietana jak i mleko wykorzystywane do wyrobu szadolców i kulanek pochodzą z własnych gospodarstw.

Tradycja:

W XIX i na początku XX wieku pożywienie ludności wiejskiej terenu Kaszub opierało się na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa. Na Kaszubach ze względu na lekkie gleby uprawiało się ziemniaki, które następnie spożywano pod wieloma postaciami. W codziennym, skromnym pożywieniu Kaszubów ziemniaki odgrywały dużą rolę i podawano je w postaci klusek, kopytek, placków lub podsmażone albo jako dodatek do zupy.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}