W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szandar kociewski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-04 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Placek ziemniaczany z dodatkiem solonego boczku podobny do przypalonej drożdżówki

Kształt:

W zależności od blachy, w której jest zapiekany

Rozmiar:

W zależności od blachy, w której jest zapiekany

Barwa:

Na zewnątrz – złotawo-brązowy

Konsystencja:

Miękka

Smak:

Smak usmażonego placka ziemniaczanego na smalcu i na słono, o zapachu smażonego świeżego boczku

Dodatkowe Informacje:

spożywczego

Tradycja:

Południowo-zachodnia część Kociewia, leżąca na skraju Borów Tucholskich, jest krainą silnie zalesioną, gleby są mało urodzajne, przeważnie piaszczyste, mało przydatne dla rolnictwa.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}