W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szare kluski kudłate

26.05.2025

W dniu 22 maja 2025 r. na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: Gotowe dania i potrawy: „szare kluski kudłate”.

Kluski szare

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                   

Kluski

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Kształt małych prostokątów

Wielkość

Pojedyncza kluska o długości ok 3 cm, szerokości ok. 2 cm

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Jasnoszara

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Miękka i sprężysta

Smak i zapach

Smak i zapach gotowanych ziemniaków

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Szare kluski „kudłate” to kluski ziemniaczane, których sekretem jest dodanie do ciasta startych surowych ziemniaków. Dzięki surowym ziemniakom kluski zyskują charakterystyczny ciemny kolor. Kluski szare „kudłate” to potrawa, która była obecna w rodzinnych domach Lubelszczyzny przez pokolenia. Przepis przekazywany był w rodzinach, a danie należało zaś do jednego z wariantów kuchni codziennej. Szare kluski „kudłate” to danie raczej postne. Dopiero ich omasta (często słonina lub grubo krojony i podsmażony boczek) dodaje temu daniu dodatkowej kaloryczności i nadaje wykwintności. Kluski te były popularne niegdyś na wsiach z uwagi na sycący charakter. Wykorzystywane były często podczas prac w polu, jako posiłek spożywany na miejscu. Kluski szare „kudłate” zarówno w przeszłości jak i teraz są obecne w kuchni lubelskiej, przez co trwale wpisały się w jej kulinarne dziedzictwo.

Do przygotowania 1 kg gotowego produktu potrzeba: 1 kg surowych ziemniaków, 0,5 kg gotowanych ziemniaków, 0,5 kg mąki ziemniaczanej, 4-5 jajek, 1 łyżeczka soli, 20 dag boczku, 1 cebula, 1 czosnek. Ziemniaki obieramy i gotujemy, przecieramy przez praskę lub maszynkę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, nadmiar soku odciskamy i odlewamy, powstałą skrobię odkładamy (dodamy ją do masy w kolejnym etapie przygotowań). Łączymy ziemniaki gotowane z surowymi, dokładnie mieszamy, dzielimy na cztery części, jedną odkładamy (rozkładając na pozostałe trzy części masy ziemniaczanej), a na jej miejsce dajemy odłożoną wcześniej skrobię ziemniaczaną, sól oraz jajko i wszystko zagniatamy. Gdy  ciasto jest gotowe odrywamy jego część, formujemy wałek i kroimy średniej wielkości kluski. Gotowe kluski odstawiamy na bok, by ściemniały. Gotujemy w osolonej wodzie, a później po wyjęciu przelewamy zimną wodą. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek. Smażymy na złoty kolor, a następnie polewamy kluski powstałą omastą.

 

{"register":{"columns":[]}}