W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szczupak z Jezior Raduńskich

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Ciało wydłużone, z boków nieco spłaszczone, pokryte drobnymi łuskami zachodzącymi na pokrywy skrzelowe. Linia boczna bardzo wyraźna, przebiegająca bez załamań od ogona do pokryw skrzelowych. Płetwa ogonowa duża i symetryczna, głęboko wycięta. Głowa wielka, wydłużona, z dużą paszczą, spłaszczoną poziomo. Uzbrojona w liczne ostre zęby zakrzywione do tyłu.

Kształt:

Mięso na przekroju białe, ścisłe, chude.

Rozmiar:

Ryba wielkości powyżej 0,5 m o wadze około 2 kg.

Barwa:

Młode szczupaki koloru jasnozielonego lub srebrzystego z charakterystycznymi ciemnymi plamami na bokach. Starsze o ciemnozielonym grzbiecie i bokami z nakrapianymi żółtymi plamami, brzuch biały. Na przekroju mięso białe.

Konsystencja:

Stała, zwarta.

Smak:

Po usmażeniu ryby i zalaniu zalewą wyczuwalny zapach octu, przypraw i cebuli. Smak słodko-kwaśny, delikatny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Ryby były i są jednym z podstawowych produktów żywnościowych Kaszubów. Sprzyjające warunki naturalne tj. duża ilość wód, jezior, stawów, rzek, bliskość morza przyczyniły się do rozwoju rybołówstwa.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}